Jokainen omakotitalon omistaja ja asuja voisi omilla toimillaan helposti säästää energiaa, mutta kuinka moni meistä haluaa tehdä sitä?
Asia on vähän sama kuin kysyttäisiin, haluaisitko antaa osan palkastasi ilmastonsuojelulle, jotta maapallo eläisi pidempään?
Asia ei ole vähäpätöinen, mutta on itsestäänselvää, ettei ihminen, joka on tottunut elämään tietyllä tavalla (elintaso) ei kovin helpolla siitä luovu. Ja vaikkei tarvitsisi luopua, niin ei myöskään kovin helpolla lähde sitä muuttamaan – me ihmiset vain olemme sellaisia.
Koko Eurooppaa ja koko maailmaa riivaa tämä elintaso, jokainen haluaa saada entistä enemmän ja helpommalla, se johtaa väistämättömästi suoraan seinään, jollemme kaikki tekisi jotain – mutta kun ei ole pakko, niin eihän sitä kukaan tee.
Katselemme iltaisin televisiosta lähetyksiä Afrikasta, Aasiasta, maista, joissa kulttuurit ovat vaikuttaneet tuhansia vuosia ennenkuin täällä metsämaassa edes asuttiin kunnolla, mutta nyt katselemme noita tuhansien vuosien vanhoja kulttuureita ”alaspäin”. Onpas siellä asiat huonosti kun ei ole tietokoneita tai kaikisa uusimpia laitteita. Meistä on tullut elintason myötä laiteriippuvaisia ja sitä kautta käytämme aivan liikaa energiaa ja luonnon varoja.
Jokainen meistä voisi halutessaan vähentää kulutustaan tai ainakin varustaa oman kotinsa sähköä ja energiaasäästävillä varusteilla, mutta jälleen kerran, koska se ei ole pakollista – me emme tee sitä.
Jos mietitään vaikka Syyrian tai aiemmin entisen Jugoslavian aluetta. Ihmiset elivät siellä aivan kuin me nyt, normaalia elämää, mutta jotkut tahot eivät olleet tyytyväisiä ja syntyi sisällissota. Sotia käydään itseasiassa lähes 30 syyn vuoksi ja näissä kahakoissa on jokaisessa kuollut 100-1000 ihmistä tämän vuoden aikana ja neljä näistä konflikteista on saanut jokainen aikaiseksi yli 100 000 ihmisen kuoleman tänä vuonna. Emme kuitenkaan ajattele tai mieti noita asioita, koska meillä on asiat hyvin.
Suomessa on yhä turvallista elää, voimme hyvin ja valtiomme on todellinen hyvintointivaltio, mutta aivan kuten monissa kirjoituksissa on mediassa kirjoiteltu, meistä on tullut varsin laiskoja ja tyytyväisiä. Emme halua enää tehdä töitä, jos ei ole pakko – sillä valtio huolehtii niistäkin, jotka eivät halua tehdä mitään.
Tähän kaikkeen verrattuna energiansäästökysymykset tuntuvat mitättömiltä, mutta heijastavat kokonaisasennettamme. Maailma on pienentynyt informaatioteknologian ansiosta ja tiedämme halutessamme paljon enemmän kuin ennen. Saamme kohtuullisen helposti tietoa myös siitä, miten voisimme jokainen säästää luontoa ja energiaa pienillä päivittäisillä muutoksilla tai pienillä kotiremonteille, mutta se vaatii yleensä rahaa tai ainakin aikaa ja omaa energiaa, ja koska se ei yleensä ole pakollista, niin eihän sitä isossa laajuudessa tehdä.
Isoihin muutoksiin on historiassa tarvittu joko luonnonmullistus (maanjäristys, tsunami) tai ihmisen aiheuttama konfliksitilanne. Mikä saa aikaan tarvittavan muutoksen tarpeen meidän tapauksessamme? Työttömyys, valtion kassan tyhjeneminen? Sota? Ilmastonmuutos?
KO