Etätyöt ja verotus: mitä kannattaa vähintään huomioida

admin

Verottaja 2022:

Yli 400 000 henkilöä haki ensimmäiseltä koronavuodelta 2020 työhuonevähennystä. Määrä on yli neljä kertaa enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Todennäköisesti työhuonevähennyksiä ilmoitetaan paljon myös tänä vuonna, sillä etätyöskentely jatkui laajasti vuonna 2021, sanoo ylitarkastaja Minna Palomäki Verohallinnosta.

Työhuonevähennys ei siirry veroilmoitukselle automaattisesti aikaisempien vuosien perusteella. Se pitää siis täydentää veroilmoitukselle, ellei työhuonevähennystä ole ilmoittanut jo viime vuonna muutosverokortin hakemisen yhteydessä.

Etätyö verovähennys voi sisältää paljon muutakin, mutta aloitetaan tästä itsestään selvästä….

Työhuonevähennys on se normaalein

Kun teet etätyötä kotona, voit olla oikeutettu työhuonevähennykseen, jos sinulla on erillinen työhuone, jota käytät pääasiassa tai yksinomaan työntekoon. Työhuonevähennys kattaa osan työhuoneen vuokrasta, sähköstä, lämmöstä ja muista vastaavista kustannuksista.

Työhuoneen tulee täyttää tiettyjä vaatimuksia ollakseen vähennyskelpoinen. Se ei saa esimerkiksi olla pelkkä kulku- tai oleskelutila, vaan sen on oltava selkeästi rajattu ja käytettävä työntekoon. Työhuoneen tulee myös olla työntekijän omistuksessa, vuokralla tai käytettävissä työnantajan antamana etuutena.

Vähennys lasketaan työhuoneen pinta-alan perusteella. Tyypillisesti voit vähentää työhuoneesta aiheutuneet kustannukset, kuten vuokran, sähkön ja lämmityksen, työhuoneen pinta-alan suhteessa. Esimerkiksi jos työhuoneesi kattaa 10 % kotisi kokonaispinta-alasta, voit vähentää 10 % työhuoneen aiheuttamista kustannuksista.

On tärkeää huomata, että työhuonevähennyksen saaminen edellyttää, että työhuonetta käytetään pääasiassa tai yksinomaan työntekoon. Jos käytät työhuonetta myös muuhun tarkoitukseen, kuten henkilökohtaiseen käyttöön tai harrastuksiin, vähennyksen määrä voi pienentyä tai vähennys voi jopa olla kokonaan poissuljettu.

Suosittelen tarkistamaan tarkemmat vaatimukset ja neuvottelemaan veroviranomaisten tai veroasiantuntijoiden kanssa varmistaaksesi, että täytät kaikki tarvittavat ehdot työhuonevähennyksen saamiseksi etätyöstäsi.

Jos on tehnyt kokopäiväisesti etätöitä yli puolet viime vuoden kaikista työpäivistä, kaavamaisen työhuonevähennyksen suuruus on 920 euroa. Jos etätöitä on puolestaan tehnyt säännöllisesti alle puolet vuoden työpäivistä, kaavamaisen työhuonevähennyksen suuruus on 460 euroa.

Satunnaisesti etätöitä tekevät saavat kaavamaisen 230 euron vähennyksen. Jos puolisoista kumpikin on tehnyt etätöitä, kumpikin voi tehdä kaavamaisen työhuonevähennyksen etätyöpäivien määrän mukaisesti.

Työvälineet ja nettiyhteys ovat etätyöntekijälle vähennyskelpoisia

Työhuonevähennyksen lisäksi etätöitä tehnyt voi vähentää kuluja maksamistaan työvälinehankinnoista, kuten tietokoneen näytöstä tai näppäimistöstä. Hankittujen työvälineiden pitää olla pääasiassa työkäytössä.

Myös nettiyhteydestä voi vähentää kuluja työvälineiden ja työhuonevähennyksen lisäksi. Jos nettiyhteys on pääasiassa työkäytössä, kulut voi vähentää kokonaan. Jos nettiyhteys on osittain työkäytössä, kuluista voi vähentää puolet.

Jos puolisot käyttävät samaa tietoliikenneyhteyttä tulonhankinnassa, he voivat molemmat vähentää nettiyhteyden kuluja 25–50 % kulujen kokonaismäärästä.

Matkakulut

Kun teet osan viikosta etätyötä, voit vähentää matkakuluina asunnon ja työpaikan väliset kustannukset vain niiltä päiviltä, jolloin käyt työpaikalla. Tarkista esitäytetystä veroilmoituksestasi, että matkakulut vastaavat viime vuonna toteutuneita matkakuluja ja korjaa matkakulut tarvittaessa. 

Matkakulut ja kasvomaskien kustannukset

Asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euron omavastuu. Ilmoita matkakulut vain, jos ne ylittävät 750 euroa. Vähennä matkakulut halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna. Kuukausikortti voi olla tilanteesta riippuen halvin vaihtoehto, vaikka tekisit osan viikosta etätyötä.

Jos käytit 1.1.–14.4.2022 kasvomaskia joukkoliikenteessä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla ja ostit maskit itse, voit vähentää maskien kustannukset vuoden 2022 veroilmoituksessa asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina. Vähennyksen määrä on kaavamainen 2 euroa jokaiselta päivältä, jona teit vähennykseen oikeuttavan matkan.


Muuta mielenkiintoista luettavaa:

Etätyö – Uusi normaali?

Etätyö on tullut pysyväksi vaihtoehdoksi pandemian myötä. Se on mahdollistanut joustavamman työskentelyn ja vähentänyt aikaa ja kustannuksia matkustamiseen. Etätyön avulla työntekijät voivat työskennellä turvallisesti mistä tahansa ja säilyttää samalla tuottavuutensa. Mutta kuinka pysyvästi tämä uusi normaali tulee olemaan?

DIGITALISAATIO ON TULLUT JÄÄDÄKSEEN

Kaiken kaikkiaan internetin vallankumous on muuttanut tapaamme elää ja toimia merkittävästi. Digitalisaatio on tullut jäädäkseen, ja sen vaikutukset jatkavat kehittymistään tulevaisuudessa. On tärkeää ymmärtää digitaalisen maailman mahdollisuudet ja haasteet ja pyrkiä hyödyntämään niitä vastuullisesti.

Miksi valita Rahalaitos?

Rahalaitos on yksi Suomen suosituimmista lainojen kilpailutuspalveluista, joka auttaa sinua löytämään parhaan lainatarjouksen nopeasti ja helposti. Rahalaitoksen kautta voit kilpailuttaa lainasi useilla eri rahoitusyhtiöillä samanaikaisesti, ja saat tarjoukset nopeasti. Rahalaitoksen palvelu on täysin ilmainen, ja sen käyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Yksi kommentti artikkeliin ”Etätyöt ja verotus: mitä kannattaa vähintään huomioida”

Vastaa