Liian hyvää ollakseen totta

admin

Miksi niin moni ihminen lähtee mukaan erilaisiin helpon rahan ansoihin? Ennen niitä tekivät kauppamatkustajat ja ovelta ovelle kaupustelijat, mutta nykyaika on tuonut mukaan monipuolisemmat mahdollisuudet. Meitä yritetään huijata internetissä sivuilla, sähköpostitse, tekstiestein, appi-viestein, puhelimella soittaen, ovelle tullen ja jopa kirjeitä lähettäen. Meillä useimmalla on tarpeeksi harkintaa olla lähtemättä niihin mukaan, mutta miksi niitä tulee aina vaan.

Pelko  – tottelevaisuus – ahneus – avuliaisuus – luottamus – inhimillisyys

Yksi vanhimmista yhä kiertävistä petoksista ja rahankeruuyrityksistä on ns.  nigerialaiskirjeet, joihin surullisen kuuluisa Hämeenlinnan Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluomakin erehtyi luottamaan ja lähetti 300 000€ Afrikkaan toivoen saavansa 37 miljoonaa entiseltä presidentin vaimolta. Tämä esimerkki kertoo, että kyllä ne kirjeiden lähettäjät aina välillä osuvat oikeaan henkilöön ja oikeaan väliin ja saavat rahansa.

Nämä nykyajan petoksia tehtailevat tahot ottavat täyden hyödyn meidän tavallisten kuluttajien tavoista. Olemme inhimillisiä ja auttavaisia toisia kohtaan, olemme tottelevaisia viranomaisia kohtaan ja me olemme perustalta luottavaisia. Haluamme auttaa hädässä olevia ja monet meistä ovat vähintään salaa ahneita ja pelolla saadaan myös paljon aikaan.

Ole tarkkana – käytä aikaa ja harkintaa

Monissa petoksissa on kyse kiireestä, tuotteita on vähän tarjolla tai rahan saamisella on kiire. Paitsi rakkauspetoksissa, joita ammattilaiset huijarit saattavat rakentaa jopa vuoden ennen kuin aloittavat rahan pyytelyn uhriltaan. Monesti on lopulta vielä siten, että ihminen joka on joutunut uhriksi, ei kehtaa kertoa siitä eteenpäin saatikka tehdä rikosilmoitusta. Jos et ole katsonut TV-sarja CATFISHiä, suosittelen sen katsomista edes kerran.

(http://www.mtv.com/shows/catfish-the-tv-show)

  • Muista ettei yksikään viranomainen tai pankkivirkailija soita sinulle tai laita sähköpostia kysyäkseen luottokorttisi numeroa ja pin-koodia. Heillä ei ole mitään syytä tehdä sellaista, kertoo Nordean petosasiantuntija Marika Ojala.
  • Valepoliisitkin, jotka ovat olleet viime aikoina esillä. Ovat seuranneet uhrejaan pidemmän aikaa, tietääkseen uhriensa tavat ja ostotottumukset, jolloin heillä on mahdollisuus sepittää aika todentuntuinen tarina. Silloin on tärkeätä pitää itse pää kylmänä, soittaa esimerkiksi poliisille hätänumeron kautta ja kysyä mistä on kyse, vinkkaa Ojala.

Tilausansat ja erikoistarjoukset

Facebook, epäluotettavat nettikaupat, sähköpostit, tekstiviestit – nykyaikaisella hämäräveikolla on tapoja saada helppouskoisia ihmisiä kiinni ja lähtemään erilaisiin petoksiin. Luvataan kännykkää eurolla tai tuotetta A 75% alennuksella. Aina kun näet tällaisia ilmoituksia, suhtaudu niihin suurella varovaisuudella, jollet ole aivan varma tahosta, joka tarjouksen antaa. Nettisivuilla kannattaa myös lukea tarkkaan lisätekstit ja yritystiedot, jo sillä löytää pahimmat yrittäjät eikä laita rahojaan menemään.

Jos jokin tarjous yksinkertaisesti näyttää aivan liian hyvältä, se todennäköisesti on juuri sitä. Saatat yhdellä tilauksella joutua jäseneksi jatkuvan laskutuksen järjestelmään. Siksi on tärkeätä, että jos käytät luottokorttia, sinun tulee itse seurata mitä maksuja sieltä menee. Petoksilla elävät eivät välttämättä laskuta korttiasi kerralla paljoa, mutta jos et huomaa, saatat maksaa pitkiä aikoja muutamia euroja kuukaudessa tyhjästä.

Internetissä voi törmätä toinen toistaan houkuttelevampiin mainoksiin. Niitä sataa päivittäin myös sähköposteihin. Toisinaan tarjolla ovat merkkikengät eurolla, toisinaan pääset testiryhmään kokeilemaan kallista tuotetta vain postimaksun hinnalla.  Vanha sanonta ilmaisista lounaista toimii vielä nykypäivänäkin.

Salasanat turvaan

Pyri välttämään salasanoissa omaa nimeäsi tai syntymäajastasi johdettua salasanaa. Keksi itsellesi vaikka jokin loru ja liitä siihen numeroita ja erikoismerkkejä ja saat salasanoja, joita on todella vaikea murtaa. Ennen kaikkea, pidä salasanasi ja PIN-tunnuksesi turvassa. Jos kirjoitat tunnusluvun ylös, kirjoita se sellaiseen muotoon,. ettei sitä voi tunnistaa kukaan muu kuin sinä, ei edes perheenjäsen. Jos unohdat tunnuslukusi, voit tilata sen uudelleen pankiltasi.

Maksukorttien rajoitukset

Jos käytät maksukortteja, saat liitettyä niille rajoituksia useimmiten pankkisi verkkopankissa. Voit sieltä itse hallita, voidaanko kortillasi maksaa internetissä ja missä maissa korttisi toimii. Jos kortti katoaa, saat sen myös nopeasti suljettua verkkopankkisi kautta.

Ole kriittinen ja ota hetki ja mieti

Oletko koskaan lähettänyt jotain salaista tietoa postikortilla? Se vain esimerkkinä, miten sähköposti toimii. Jollet käytä sähköpostisalausta (jota erittäin harvat käyttävät), sähköpostisi voidaan lukea matkalla vastaanottajalle, siksi sinun ei tulisi lähettää arkaluontoista materiaalia sähköpostitse. Jos sinun on pakko lähettää arkaluonteisia asiakirjoja tai tietoja netin yli, on olemassa paljon palveluita (maksuttomiakin), jota kautta sellainenkin liikenne on tietoturvallisesti mahdollista.

Internetissä maksaminen on turvallista, kunhan huolehdit itse pääasioista: älä mielellään käytä avointa WIFI-verkkoa maksamiseen, katso että kauppa jota käytät on luotettava, lue ostoksiesi ja tilauksesi toimitus- ja tilaussäännöt huolellisesti – yleensäkin ota hetki äläkä kiirehti.

Älypuhelimet ja tietokoneet

Vinkkilistaus: varmista että tietokoneesi ja älypuhelimesi ovat päivitettyjä, älä lataa ohjelmistoja joista et tiedä ovat ne luotettavia, suojaa salasanasi ja PIN-numerosi, hanki suojaohjelma ja käytä omaa harkintaasi.

Lisäluettavaa: www.korttiturvallisuus.fi