Miten omalla blogilla voi ansaita rahaa- vai voiko?

admin

Tänään osallistuin kommentilla Facebookin Lisätuloja kotoa käsin -ryhmän keskusteluun, jonka aiheena oli oman blogin aloittaminen ja sillä ansainta. Kirjoitin siitä vastauksen – ja painoin JULKAISE…. ja koko kirjoitus katosi – tätäkin voi olla bloggaajan päivä. No onneksi tällä kertaa tämä juttu on pitkälti mielessä ja tässä tulee kirjoitus toistettuna suurin piirtein kun sen olin ajatellut ensimmäiselläkin kerralla.

Rahanansaitsemisen logiikka

Rahanansaitsemisen logiikka perustuu yleensä siihen, että tarjoaa jotakin, jota toiset ihmiset haluavat tai tarvitsevat, ja pyytää siitä korvausta. Blogissa ei yleensä pyydetä mitään suoraan, vaan ansainta tapahtuu toisin tavoin.

Rahan ansaitseminen vaatii yleensä jonkinlaista panostusta, kuten aikaa, vaivaa tai rahaa. Lisäksi rahan ansaitsemiseen liittyy yleensä riskejä, kuten tuotteen tai palvelun kysynnän lasku tai markkinoiden muutokset. Bloggaamisessa suurin riski olet sinä itse ja sisältösi mielenkiinnon taso.

Monet ihmiset haluavat ansaita rahaa mahdollisimman vähällä vaivalla ja riskillä, mutta tämä ei aina ole mahdollista. Rahan ansaitsemiseen liittyy usein myös kilpailua, joten menestyminen vaatii usein kykyä erottua muista ja tarjota jotain ainutlaatuista tai parempaa kuin kilpailijat. Monet muutkin haluavat ansaita omalla blogillaan, jopa passiivista tuloa, eli tekemättä yhtään mitään – sekin on mahdollista, mutta ei heti alkuun.

Lopulta rahan ansaitseminen liittyy usein arvoihin ja prioriteetteihin. Jotkut ihmiset haluavat ansaita mahdollisimman paljon rahaa ja ovat valmiita tekemään siihen liittyviä uhrauksia, kun taas toiset haluavat tasapainottaa työn ja vapaa-ajan ja olla onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä.

Omalla blogilla ja bloggaamisella tai vlogilla ansainta

Bloggaamisesta voi tienata rahaa monella eri tavalla. Yksi tapa on mainostaa tuotteita tai palveluita omassa blogissa ja saada niistä provisioita tai palkkioita. Tätä kutsutaan affiliate-markkinoinniksi. Esimerkiksi jos kirjoitat matkablogia, voit mainostaa matkatarvikkeita tai -varusteita ja saada provisioita, kun lukijat klikkaavat linkkejäsi ja ostavat kyseisiä tuotteita. Jotta näitä linkkejä klikkailtaisiin niin paljon, että niistä oikeita tuloja alkaisi syntyä, on sinulla oltava tuhansia kuukausittaisia vierailijoita blogillasi, ja sen kokoaminen ja markkinointi vie aikaa. Blogi voi käsitellä myös viihdettä ja ajankuluttamista kuten viihdeposti.fi

Toinen tapa tienata blogilla on mainostaa suoraan yrityksiä. Voit esimerkiksi tarjota mainospaikkoja blogissasi yrityksille, jotka haluavat tavoittaa blogisi lukijat. Tämä edellyttää kuitenkin, että blogillasi on tarpeeksi suuri ja aktiivinen lukijakunta, jotta mainostajat ovat kiinnostuneita yhteistyöstä.

Kolmas tapa tienata blogilla on tarjota palveluita, kuten kirjoittamista, kääntämistä tai sisällöntuotantoa. Jos olet hyvä kirjoittamaan, voit tarjota näitä palveluita yrityksille tai yksityishenkilöille ja laskuttaa niistä. Tällöin tekstisi päätyy aivan jonnekin muualle kuin omaan blogiisi, eikä kukaan ulkopuolinen tiedä, että se teksti on sinun kirjoittamasi.

Yksi suosittu tapa tienata rahaa blogilla on myös Google AdSense-mainokset. Voit sijoittaa mainoksia blogiisi ja saada tuloja niistä, kun lukijat klikkaavat mainoksia. Mutta tässä on sama kuine edellä, jotta näillä oikeasti pääsisi tuloille, vaatii se isona kävijämäärän tekstiesi parissa.

On tärkeää ymmärtää, että rahan ansaitseminen blogilla vaatii aikaa ja vaivaa. On tärkeää tuottaa laadukasta sisältöä ja saada uskollinen lukijakunta ennen kuin mainostajat ovat kiinnostuneita yhteistyöstä. On myös tärkeää löytää oma tapa erottua muista bloggaajista ja tarjota jotain ainutlaatuista ja kiinnostavaa lukijoillesi. On myös hyvä ymmärtää, että et voi täyttää blogiasi kaikilla mahdollisilla mainoksilla, tärkeintä on se sinun tuottama sisältö – ja siinä ohessa myös netin hakukoneiden toimintojen perusteiden ymmärtäminen, jotta kirjoitat ”oikein” rakenteellista sisältöä – kuten tämä artikkeli.

Oman työn suunnittelu ja omat tavoitteet

Oman työn suunnittelu ja omien tavoitteiden asettaminen ovat tärkeitä tekijöitä menestyvän ja tyydyttävän uran kannalta. Alla on muutamia vinkkejä oman työn suunnittelun ja tavoitteiden asettamisen tueksi:

 1. Määrittele omat arvosi: Ennen kuin asetat tavoitteita, on tärkeää määrittää omat arvosi. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä elämässäsi ja työssäsi? Tämä auttaa sinua asettamaan tavoitteita, jotka ovat yhteydessä omaan arvomaailmaasi.
 2. Aseta SMART-tavoitteita: SMART-tavoitteet ovat konkreettisia, mitattavia, saavutettavissa olevia, relevantteja ja aikarajoitettuja. Kun asetat tavoitteita, varmista, että ne täyttävät nämä kriteerit.
 3. Tee suunnitelma: Kun olet asettanut tavoitteesi, tee suunnitelma siitä, miten aiot saavuttaa ne. Määritä askelmerkit, joita sinun täytyy ottaa ja aikataulu, jonka puitteissa haluat saavuttaa tavoitteesi.
 4. Priorisoi: On tärkeää tietää, mikä on tärkeintä ja keskittyä niihin asioihin. Priorisoi tavoitteesi tärkeysjärjestykseen ja aloita niistä, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä.
 5. Seuraa edistystä: Kun olet asettanut tavoitteesi ja suunnitellut miten aiot saavuttaa ne, seuraa edistymistäsi. Tarkastele säännöllisesti, oletko saavuttamassa tavoitteesi ja tee tarvittavat muutokset suunnitelmaasi, jos huomaat, että jokin ei toimi.
 6. Pidä motivaatio yllä: Työskentele tavoitteidesi eteen ja juhli jokaista saavutusta. Pidä motivaatiosi yllä, vaikka välillä törmäisitkin vastoinkäymisiin. Varsinkin bloggaamisen aloittamisen kanssa kun kävijöitä on 1-2 päivässä, pitää luottaa omaan itseensä ja omaan suunnitelmaan.
 7. Ole joustava: Vaikka suunnitelma on tärkeä, ole myös joustava. Saatat huomata, että elämässäsi tapahtuu asioita, jotka vaikuttavat suunnitelmiisi. Ole valmis muuttamaan suunnitelmaasi, jos huomaat, että se ei toimi.

Oman työn suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen vaativat siis hieman vaivannäköä, mutta ne auttavat sinua saavuttamaan menestystä urallasi ja saavuttamaan tyydytystä työstäsi.

Miten asetat SMART tavoitteet?

SMART-tavoitteet ovat konkreettisia, mitattavia, saavutettavissa olevia, relevantteja ja aikarajoitettuja. Alla on muutamia vinkkejä siitä, miten voit asettaa SMART-tavoitteita:

 1. Konkreettisuus: Aseta tavoite mahdollisimman konkreettisesti. Määrittele selkeästi, mitä haluat saavuttaa. Esimerkiksi: tammikuussa 2025 haluan ansaita 2000 euroa kuukaudessa blogistani
 2. Mitattavuus: Tavoitteen tulee olla mitattavissa. Määrittele, miten aiot seurata tavoitteen etenemistä ja miten arvioit sen saavutetuksi. Esimerkiksi blogisi tilaajien ja kävijöiden määrät.
 3. Saavutettavuus: Tavoitteen tulee olla saavutettavissa. Määrittele realistinen tavoitetaso, joka on haastava mutta saavutettavissa.
 4. Relevanttius: Tavoitteen tulee olla relevantti ja tärkeä omalle elämällesi tai työllesi. Määrittele, miksi tavoite on sinulle tärkeä.
 5. Aikarajoitus: Tavoitteelle tulee asettaa aikaraja. Määrittele, milloin haluat saavuttaa tavoitteesi.

Esimerkki SMART-tavoitteesta:

”Haluaisin parantaa englannin kielen taitojani. Tavoitteeni on oppia uusi englannin kielen sana joka päivä kuukauden ajan. Tavoitteeni on saavutettavissa ja relevantti, sillä minun täytyy käyttää englantia työssäni. Aikaraja tavoitteeni saavuttamiselle on kuukausi.”

Kun asetat SMART-tavoitteita, varmista, että ne täyttävät nämä kriteerit. Näin voit helpommin seurata edistymistäsi ja olla varma, että olet asettanut realistisia tavoitteita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja saavutettavissa.

Oman bloggauksen aloittaminen

Oman blogin aloittaminen voi olla jännittävää, mutta samalla myös hyvin palkitsevaa. Alla on muutamia vinkkejä, joilla voit aloittaa oman blogin:

 1. Valitse aihe: Valitse aihe, josta olet kiinnostunut ja josta haluat kirjoittaa. Tämä voi olla esimerkiksi harrastus, matkustaminen, ruoanlaitto, sisustaminen tai muu vastaava. Kannattaa muistaa, että tämän aiheen tai aiheiden parissa tulet olemaan kenties vuosia, joten olisiko parempi varata domain, eli kotisivun osoitenimi joka olisi laajempi?
 2. Määritä kohdeyleisö: Määritä, kuka on kohdeyleisösi ja ketä haluat tavoittaa blogillasi. Tämä auttaa sinua suuntaamaan sisältöäsi oikein ja kirjoittamaan sisältöä, joka kiinnostaa juuri sinun kohdeyleisöäsi.
 3. Valitse alusta: Valitse alusta, jolla haluat pitää blogiasi. Tähän on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, kuten WordPress, Blogger tai Tumblr tai jokin isompi sivusto kuten Lily.fi, mutta nämä eivät ole hyviä alustoja, mikäli aiot tehdä tätä ammatiksesi. Tutki eri vaihtoehtoja ja valitse se, joka sopii parhaiten tarpeisiisi. Meiltä saat tilattua oman domainin ja oman verkkosivutilan, jota voimme hallinnoida ja teknisesti ylläpitää puolestasi
 4. Suunnittele sisältö: Suunnittele, millaista sisältöä haluat blogissasi julkaista ja millä tavalla haluat sen esittää. Mieti esimerkiksi, miten pitkiä blogipostauksesi ovat, käytätkö kuvia vai videoita ja miten haluat jakaa sisältöä sosiaalisessa mediassa.
 5. Aloita kirjoittaminen: Aloita kirjoittaminen ja julkaise ensimmäinen blogipostauksesi. Muista olla oma itsesi ja kirjoittaa omalla äänelläsi.
 6. Markkinoi blogiasi: Markkinoi blogiasi sosiaalisessa mediassa ja muilla kanavilla, jotta saat mahdollisimman paljon näkyvyyttä ja lukijoita. Muista myös vastata lukijoiden kommentteihin ja olla aktiivinen yhteisössäsi. Tässäkin me voimme auttaa, olemmehan markkinoinnin ammattilaisia, jo ajalta ennen nettiä 🙂
 7. Päivitä säännöllisesti: Päivitä blogiasi säännöllisesti, jotta lukijat tietävät, milloin uutta sisältöä on tulossa. Päivittäminen voi olla esimerkiksi kerran viikossa tai kerran kuukaudessa, kunhan se on säännöllistä ja lukijat tietävät, mitä odottaa.

Muista, että blogin pitäminen on pitkäjänteistä työtä, mutta se voi olla myös erittäin palkitsevaa ja antaa sinulle mahdollisuuden jakaa omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi muiden kanssa.

Oman bloggaamisen kulut

AsiaKulu, euroa
Oma domain20-30€/v
Oma verkkosivu teetettynä150 – 1500€ kertamaksu (meiltä voi saada tarjouksen)
Verkkosivuston ylläpito, sivutila yms10-50€/kk (meidän kauttamme 15,90€/kk)
Oman ajan käyttömittaamaton

Kannattaa muistaa, että blogi todellakin tuottaa vasta kun olet saanut tarpeeksi lukijoita. Siihen auttaa sinun oma sisältösi, aktiivisuutesi ja aika. Voi hyvinkin olla, että ensimmäiset rahatulot tulevat vasta puolen vuoden päästä. Jos löydät jonkun tukemaan ja auttamaan saamaan blogisi esille, tee yhteistyötä, se nopeuttaa lukijoiden saamista ja niitä mahdollisia tuloja. Kun sinulla sitten on tuhansia lukijoita kuukaudessa, voi päästä hyvinkin tuhansien eurojen tuloihin, mutta tie ei ole nopea.

Luota itseesi ja aloita jo tänään. Me voimme auttaa.