Netistä löytyy kaikkea mitä vain tarvitset

admin

Netti tuli meille käyttöön varsinaisesti 90-luvulla ja mekin teimme silloin ensimmäiset kotisivut itselle sekä asiakkaille. Näiden menneiden 30 vuoden aikana netti on kehittynyt melkoisesti, ja siitä on tullut tiedonhaku paikka numero ykkönen ja sen tietosisältö on paisunut valtavasti Yllättäen kuitenkin pitää todeta, että silloin aikoinaan autotallista lähtenyt amerikkalainen Google on noussut netin jättiläiseksi niin hakumoottorina kuin mainosalustana ja nyt Facebook tai nykyinen Meta on nousemassa sille eräänlaiseksi kilpailijaksi lähtemällä rakentamaan aivan uutta nettiä, internet 3.0 versiota.

Uuteen nettiin on vielä aikaa, eivätkä kaikki ole vielä tutustuneet tämänkään 2.0 version mahdollisuuksiin kaikessa mahdollisessa muodossa, joten otetaan tässä pienoinen siipaisu joillekin mielenkiintoisille ja kenties tarpeellisille tai ainakin viihdyttäville sivustoille. Massamedioiden sivuilla uutiset ovat useasti liian raskaita ja kertovat vain huonoista asioista, joten viihde ja ne tiktok videot ovat välillä ihan hyviä vaihtoehtoja.

Netin viihdekäyttö

Nettiä on alusta alkaen käytetty myös viihdekäyttöön ja alustat kuten YouTube, Stream ja Twitch ovat sellaisista hyviä esimerkkejä. Mutta aluksi myös TikTok oli viihdekäyttöön kenties tarkoitettu, niin tätä menoa niistä kaikista on tullut myös liike-elämän kanavia ja mahdollisia markkinointiväyliä. Mutta sivustot kuten TVmatsit.com taasen tuovat meille sitä urheilun laajaa sisältöä tarjolla, missä sitten olemmekin, emmekä kenties ole kiinnostuneita maksamaan niitä suoratoiston kuukausimaksuja. TVmatsit tarjoaa myös mahdollisuuden sovelluksen lataukseen omalle älylaitteelle, jotta urheilun pariin pääsee entistä nopeammin kannustamaan omaa joukkuetta voittoon, vaikkakin etänä.

Jos kuitenkaan urheilu ei ole se viihdemuoto, mitä tykkää seurata, niin nämä suoratoistokanavat tarjoilevat jatkuvalla syötöllä uutta katseltavaa – ja vielä monikielisesti. Esimerkiksi nettiruutu.fi sivusto esittelee myös näitä vähemmän tuttuja kansainvälisiä, eurooppalaisia sarjoja arvostelujensa kautta näyttäen esimerkkiä, että kanavat tarjoavat paljon muutakin kuin vain Hollywoodin tai ameriikan mallin tai brittimallin tuotantoja.

Netin koulutus ja opetuskäyttö

Uusi tekniikka varsinkin suoratoiston kautta on tarjonnut myös mahtavat mahdollisuudet kaikentyyppisille online koulutuksille. Online kokouksen ja koulutuksen tai kurssin järjestäminen ei ole enää kustannuskysymys, pikemminkin markkinointiin kuuluvat kysymys. Sillä kun tarjonta laajenee ja kasvaa, tulee ongelmaksi oman palvelun esille nostaminen, olisi se kuinka hyvää laadultaan tahansa. Mutta samalla kun on tullut lisää palveluita tarjolle, on tullut myös entistä enemmän kanavia, joiden kautta omia palveluita ja tuotteita voi tuoda esille – mutta se meidän oma aikamme tehdä näitä kaikkia ei ole lisääntynyt, eli entistä tärkeämmäksi on noussut suunnittelu ja oman ajankäytön hallinnan opettelu, johon siihenkin löytyy netistä apua.

Netti ja yritystoiminta

Kuka enää kaipaa puhelinluetteloita? Tai kuka kaipaa niitä 90-luvun, ja 2000-luvun alun yritysluetteloita netissä? Nykyään oletusarvona on, että yritykset osaavat kertoa itsestään omilla kotisivuillaan tavalla, jonka Google haluaa indeksoida, ja joka tavoittaa sitten kohdeyleisönsä. Tämä muutos tarkoittaa sitä, että yritysten on oltava nykyään paljon aktiivisempia oman itsensä esittelyssä kuin ennen. Ennen riitti se firman nimi, osoite ja mitä tekee passiivisessa puhelinluettelossa, mutta nykyään pitää yrityksen tietojen kertoa paljon enemmän siitä, mitä yritys tekee, jotta se löydetään kaiken tämän informaation keskeltä -ja tässä mekin voimme auttaa yrityksiä tuottamaan sellaista sisältöä, joka kertoo yrityksen toiminnasta laajempi sanaisesti, kerrollisemmin kuin ne vanhan aikaiset ranskalaiset viivat, jotka nekin ovat vieläkin tarpeen, mutta avattuina eli selitettyinä. Tarinoiden voimasta ihmiskunta on kehittynyt nykyiseksi, eikä se, että se alusta millä tarinoita kerrotaan tarkoita, että tarinoiden kerronta loppuisi – se vain tarkoittaa, että tarinoita kerrotaan entistä useammalla tavalla.

Apua tarpeeseen

Netistä löytyy paljon tietoa, mutta samalla kun tietoa löytyy paljon, on tärkeäksi tullut myös kriittisesti tietoon suhtautuminen. Netissä kun on myös väärää tietoa, ja siksi kannattaakin lukea monesta eri lähteestä, jos aikoo itse tehdä jotain tai yrityksen kanssa aloittaa joku uusi projekti – älä luota vain yhteen lähteeseen vaan pyri aina tärkeän tiedon suhteen varmistamaan se useammasta lähteestä. Varsinkin sijoitusmaailmassa on tullut viime vuosina esille paljon ihmisten lankeamista nopeisiin tuottoihin. Näissä jo pieni tiedon kaivaminen, ja vertailu olisi paljastunut asiassa olevan koiran haudattuna.

Netti ja uuden opettelu

Netistä on tullut myös vaihtoehto vanhanaikaisille kerhoille. Netin videopalvelut ja erilaiset harrastesivustot kertovat omaa tarinaansa sadoista uudista mahdollisuuksista millä voimme kehittää itseämme tai aloittaa uuden harrastuksen. Nykyään on entistä vaikeampaa sanoa, ettei olisi mitään tekemistä, koska silloin on vain kyse siitä, ettei ole edes miettinyt koko asiaa.

Yrityksillekin netti tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia, mutta yksikään yritys ei voi oikeasti lähteä kaikkiin niihin mukaan. Mekin olemme vuosien varrella kertoneet useammalle yritykselle, ettei näiden kannata lähteä esimerkiksi Instagramiin, jos valokuvien ottaminen on työlästä, tai tiktokiin jos videoiden teko ei onnistu. Jopa yrityksen lähteminen Facebookiin tai mihin tahansa sosiaalisen kanavan sivustoille vaatii yritykseltä vähintään aktiivisuutta ja mielellään myös suunnitelmallisuutta – ja jos itsellä ei ole aikaa tai osaamista, sitä on kyllä saatavilla – mutta maksullisesti.

Mitä te olette tekemässä uutta oman yritystoimintanne tukemiseksi vuonna 2022, ja oletteko kenties sparranneet kehitysajatuksianne jonkin ulkoisen yrityskehittäjän tai markkinoijan kanssa? Monesti hyvät ideat ovat hyviä lähtökohtia, mutta ne kaipaavat työstämistä ja kehittelyä, ennen kuin niistä syntyy todellinen suunnitelma, jonka avulla voidaan lähteä viemään yrityksen toimintaa eteenpäin.