Bisnesmaailmassa menestymiseen tarvitaan paljon erilaisia taitoja, hyviä hermoja sekä uskallusta. Monet haluavat mielellään aloittaa oman yrityksen johtamisen, mutta usein se jää vain unelmaksi siksi, että he eivät uskalla ottaa riskiä. Oman yrityksen perustaminen voi olla hyvin pelottavaa ja jännittävää, nimittäin sitä varten tarvitaan halua ottaa riskejä ja sinun pitää olla valmis siihen, että kaikki ei ehkä mene suunnitelmien mukaan. Mutta mitä riskien ottaminen tarkoittaa ja miksi se on niin tärkeää bisnesmaailmassa?
Kun perustat oman yrityksen tai olet johtotasolla bisnesmaailmassa, sinulta vaaditaan valmiutta ja rohkeutta ottaa riskejä. Riskien ottaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että riskit eivät ole perusteltuja.
Mitä ovat fiksut riskit ja mistä tiedät, kannattaako riski ottaa?
Jokainen on takuulla ainakin jossain vaiheessa elämänsä aikana ottanut riskejä. Jotkut riskit ovat pienempiä, toiset suurempia ja joskus riskit vaikuttavat vain sinuun ja toisinaan moniin muihinkin.
Jos olet mukana bisnesmaailmassa tavalla tai toisella, niin ennemmin tai myöhemmin sinun tulee ottaa riskejä. Hyvä esimerkki fiksujen riskien ottamisesta on sijoittaminen. Voit sijoittaa esimerkiksi sellaiseen portfolioon, jossa palautus voi olla parhaimmillaan todella suuri – useimmiten näissä portfolioissa on tosin myös mahdollisuus menettää rahaa paljon markkinoiden liikahtaessa.
Voit myös sijoittaa tasaisesti kasvavaan portfolioon, jossa riski on paljon pienempi, mutta rahan tulo pienempää ja tasaisempaa.
Milloin riskin ottaminen voi olla kannattavaa?
Riskien ottaminen on kannattavaa silloin, kun pahimmassa tilanteessa yritys ei joudu huonoon tilanteeseen. Jos sinun tulee tehdä päätös, joka voi antaa yritykselle takaisin paljon, sinun tulisi ensin miettiä mahdollisia seuraamuksia.
Jos seuraamukset ovat niin pahoja, että siitä olisi paljon haittaa yritykselle tavalla tai toisella, niin tällöin riskin ottaminen ei ehkä ole kannattavaa. Toisaalta, jos pahimmassa tapauksessa et ehkä menetä, mutta et voitakaan, niin riski saattaa olla ottamisen arvoinen.
Esimerkkinä rulettipyörä: voit panostaa pienesti oman pelikassasi puitteissa, jolloin mahdollinen palautus on mukavaa plussaa, mutta häviö ei vie sinua konkurssiin. Tämän voi laskea fiksuksi riskin ottamiseksi. Toisaalta, jos panostat yli budjettisi vain siinä toivossa, että saatat voittaa, niin riskin ottaminen tuskin on mahdollisen huonon lopputuloksen arvoinen.
Riskit ovat osa bisnesmaailmaa
Sellaiset ihmiset, jotka joutuvat työnsä puolesta ottamaan paljon riskejä, ovat usein suuren stressin alla. Stressiä voi lievittää opettelemalla, mitkä riskit ovat ottamisen arvoisia. Lisäksi riskien ottamiseen pitää osata suhtautua oikein: joskus onni on puolellasi, mutta joskus ei.
Jos olet perustamassa yritystä tai olet yrityksen johtoasemassa ja näin ollen vastuussa riskeistä ja riskien lopputuloksesta, niin ota vain harkittuja riskejä ja suhtaudu niihin oikealla tavalla.
Yhteenveto
Riskit ovat osa jokapäiväistä elämää monella tavalla. Etenkin bisnes- ja sijoitusmaailmassa riskit ovat jokapäiväinen asia. Riskit eivät kuitenkaan aina ole ottamisen arvoisia, vaan sinun tulisi miettiä mahdollisia seuraamuksia hyvin tarkasti.
Fiksuissa riskeissä on kyse hyvin laskelmoituista suunnitelmista ja mahdollisuuksista. Esimerkiksi tasaisesti kasvavaan portfolioon sijoittaminen voi olla varma ja fiksu riski. Toisaalta rulettipyörän pyöräyttämistä kannattaa miettiä tarkasti, sillä lopputulos voi olla ihan mikä tahansa, eikä tulosta voi ennustaa millään tavalla etukäteen.
Mieti siis aina seuraamuksia ennen päätöksen tekemistä!