Uusi arvonlisävero ja sen vaikutukset

admin

Kun arvonlisävero otettiin käyttöön vuonna 1994, sen yleinen kanta oli aluksi 22% ja poikkeavia kantoja 12%, 9% ja 5%. Poikkeavia kantoja kuitenkin korotettiin jo seuraavana vuonna, kun EU:n jäsenyys astui voimaan: 17%, 12% ja 6%.

Kehysriihessä sovittiin yhteensä kolmen miljardin euron sopeutustoimenpiteistä, joista veronkorotukset muodostavat noin 1,4 miljardia euroa ja säästötoimenpiteet noin 1,6 miljardia. Petteri Orpon mukaan kokonaisveroaste ei nouse, vaikka verotuksen painopiste siirtyykin enemmän kulutukseen. Yleisen arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin on yksi merkittävä muutos.

Veronkorotukset ja niiden vaikutukset

Makeisten, tupakan ja virvoitusjuomien arvonlisäverot nousevat merkittävästi, mikä lisää verotuloja ja on suunnattu edistämään kansanterveyttä. Lisäksi väkevien alkoholien verotusta muutetaan siten, että se sidotaan kuluttajahintaindeksiin.

Muutokset ajoneuvo- ja tuloverotuksessa

Sähköautojen ja lataushybridien verotusta kiristetään, mutta samanaikaisesti jatketaan työsuhdeautojen verotukea neljä vuotta. Tuloverotuksessa tehdään muutoksia: kahden ylimmän tuloluokan verotusta kiristetään, mutta pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetään.

Leikkaukset eläkesäästämiseen ja kotitalousvähennykseen

Hallitus poistaa vapaaehtoisen eläkesäästämisen verotuen ja supistaa kotitalousvähennystä, mikä tuo säästöjä 140 miljoonaa euroa. Myös yleishyödyllisten yhteisöjen valtionavustukset vähenevät.

Terveyspalveluiden ja sosiaalihuollon säätely

Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitus alenee ja perusterveydenhuollon sekä suun terveydenhuollon hoitotakuut lievenevät. Lisäksi erikoissairaanhoidon asiakasmaksuja korotetaan ja palveluvalikoimaa karsitaan.

Koulutuksen ja terveydenhuollon rahoituksen muutokset

Ammatillisen koulutuksen rahoitusta vähennetään, mikä koskee erityisesti aikuiskoulutusta ja monialaista opiskelua. Sairauspäivärahojen laskentaperusteita muokataan ja kehitysyhteistyöstä sekä yritystuista leikataan. Samalla kuitenkin lisätään panostuksia koulutukseen ja kuntien peruspalveluihin.

Vastaa