ER-tuen koko toiminta perustuu yritysten yhteiseen toimintaan ja yhteiseen tavoitteiseen. ER-tuki toimittaa kotisivuja yrityksille ja tarkoituksena on tuottaa sivut, joilla yritys saa enemmän kontaktipintaa potentiaalisiin asiakkaisiin ja sama on tarkoituksena, jos teemme Facebook-kampanjan tai lehtimainoksen. Yhteisen hyvän kautta on mahdollista synnyttää pitkä yhteinen, molempia osapuolia positiivisesti tyydyttävä yhteistyö.
Muutama vuosi sitten teimme yhdelle asiakkaallemme selvityksen ja analyysin yritysverkoston mahdollisuuksista. Tuossakin selvityksessä kävi ilmi, että hyvin suunniteltu eri yritysten välinen yhteistyö synnyttää positiivisen vaikutuksen jokaiseen jäseneen, kunhan kaikki ymmärtävät yhteistyön arvon. Miksi sitten tänään kirjoitan tästä aiheesta? Tapasin perjantaina paikallisen pitkän linjan yrittäjän, joka kysyi minulta varmaan toisena kysymyksen, miten olen saanut paikalliset yritykset tekemään yhteistyötä. Ja kolmantena kysymyksenä, hän jo kysyi syitä, miksei pienet paikalliset yrittäjät tee yhteistyötä? Päädyimme keskustelussa lopputulokseen, että monet pelkäävät yhteistyötä ja sitä, että joku saa siitä enemmän kuin hän itse. Siksi on ”helpompi” jatkaa yksinään niin kauan kuin jaksaa niin aina voi heittäytyä marttyyriksi ja sanoa ”etten jaksanut enää, koska….”
Ei kukaan pärjää ja kehity yksinään. Me yrittäjät tarvitsemme uusia ideoita ja keskusteluita muiden yrittäjien tai vähintään yrittäjähenkisten ihmisten kanssa. Tottakai, kun tehdään yritysverkostoa, toiset tienaavat enemmän kuin toiset ja se vaihtelee, koska kukin ansaitsee – mutta lopputulema useimmiten on, että jokainen verkoston jäsen hyötyy yhteistyöstä.
Suomeenkin on viime vuosien varrella tullut useita amerikkalaisia ja eurooppalaisia yritysverkostoja, jotka haalivat mukaansa suomalaisia yrittäjiä – kun hyödynsaaja on näkymätön ja sijaitsee kaukana, on verkostoon lähtö helpompaa, kuin jos hyödyn saisi joku tuttu. Näin on, tiedän se kokemuksesta. Olen itse ollut mukana useassa yrittäjäyhdistyksessä ja erilaisissa yhdistysmuotoisissa toiminnoissa, jotka toimisivat paremmin ja olisivat toimineet paremmin, jos paikalliset yrittäjät uskaltaisivat luottaa toisiinsa. Aina ei tarvitse lyödä päätään seinään yksin, joskus on hyvä, että on kavereita, jotka voivat kuunnella ja auttaa.
Yritysyhteistyössä on voimaa niin isoissa tehdasprojekteissa, ulkomaan vientiverkostoissa kuin myös paikallisten pienten yrittäjien verkostoissa. Ajatelkaa vaikka tilannetta, missä yksittäinen hieroja tuskailee kun ei voi pitää vapaapäivää kun asiakas haluaa hieronnan, tai kahvilayrittäjä tulee kipeäksi eikä saa ketään paikkaamaan. Ei ole kovin iso projekti yhdistää useamman pienen toimijan toimet yhteen isompaan lokaatioon ja luodat yhteiset pelisäännöt, niin että kaikki hyötyvät ja saavat onnistumisen ilon + vertaistukea – aina ei tarvitse tehdä kaikkea yksin!
Itse olen ollut yrittäjänä jo yli 30 vuotta ja tehnyt monta asiaa yksin – ja tiedän, että minun olisi pitänyt monessa kohtaa kysellä tukea ja apua muualta, tiedän sen nyt, mutta en tiennyt sitä silloin. Siksi olen iloinen, että nykyään olen päässyt mentoroimaan useampaa nuorta ja uutta yrittäjää ja oman työni puitteissa olen konsultoinut kymmeniä yrittäjiä. Ei kaikki minun neuvojani kuuntele, enkä aina ole oikeassa, mutta uskallan myöntää sen. Yhteistyössä on voimaa ja toivon, että omankin työni kautta saan tänäkin vuonna ja tulevina vuosina vielä auttaa kymmeniä yrittäjiä ja yrityksiä löytämään tuon lisävoiman ja voittamaan yhteistyön pelot.
Yhdessä olemme enemmän.