Yksinyrittäjä ja yrityksen talous

admin

Olen ollut nyt pari vuotta mukana Yksinyrittäjäakatemiassa kouluttajana ja mentorina ja tavannut lisää suomalaisia yksinyrittäjiä. Samalla olen kuullut heidän yritystarinoitaan, joissa on tapahtumia laidasta laitaan.

Monessa yrittäjätarinassa tulee vastaan samoja perusasioita: kiire, ei ole aikaa lomailla, ei ole varaa lomailla, yritys ei tuota, rahat loppuvat… itseasiassa YLE on tehnyt dokumentin kolmesta yrittäjätarinasta, jossa näitä samoja ongelmia kerrotaan koko laajalle yleisölle. Itse en ymmärrä, miksi pitää tällaisia dokumentteja tehdä, kun muutenkin tarvitsemme uusia yrityksiä ja uusia yrittäjiä Suomeen. Miksi emme kerro dokumenteissa niistä yrittäjistä, jotka ovat niitä oikeita menestystarinoita, positiivisia lopputuloksia, vaikka välillä onkin tiukkaa ja yrittäjä joutuu taistelemaan omia ajatuksiaankin vastaan ja tekemään pitkää päivää.

Hinnoittelu

Monessa yrittäjätarinassa ongelmana on, että yrittäjä on itse lähtöisin ns. heikommasta perheestä, eikä hän ole käynyt kouluja. Siinä lähtötilanteessa ei ole mitään esteitä yrityksen perustamiselle, mutta voi olla, että muutama perusasia unohtuu tai tulee tehtyä väärin. Yksi yrityksen menestymisen ja säilymisen perusasioista on kuitenkin oikea hinnoittelu. Jos teet töitä tai myyt tavaroita liian halvalla, ei sinulle jää mitään käteen. Tarpeeksi hintaa, ja yritys toimii. Jos ostajia ei löydy oikealla hinnalla, voi olla ettei yritys oikeasti ole elinkelpoinen – mutta liian halvalla ei pidä omaa työtään myydä. Varsinkin siinä vaiheessa, jos yrittäjä huomaa, ettei ehdi pitää lomaa tai päivät venyvät säännönmukaisesti yli 12 tuntisiksi – silloin pitää nostaa hintaa. Halvimman hinna perässä juoksevat ostajat kenties tipahtavat pois, mutta todennäköisesti pystyt laskuttamaan entistä enemmän ja tekemään lyhyempää päivää.

Ajankäyttö

On totta, että aika on resurssi, jota ei päiviin saa rahallakaan lisää. Siksi on tärkeätä, että yrittäjä suunnittelee oman työnsä ja toimintansa, sekä sen tukitoimet. Näin tulee tehtyä oikeita, suunniteltuja tehtäviä eikä satunnaisia paikkaiksia ja juoksemista kuin päätön kana. Kaikessa toiminnassa suunnitteleminen ja suunnitelman mukainen toiminta on tärkeätä. MIten voit seuraavana vuonna tehdä asioita paremmin, jos et tiedä mitä teit edellisenä vuonna?

Arvostus

Arvosta itseäsi ja varaa oikeasti omasta kalenteristasi aikaa lisää oppimiselle. Eläminen on oppimista ja opimme koko ajan lisää, jos annamme itsellemme siihen mahdollisuuden. Varsinkin yksinyrittäjälle yrityksen tärkein omaisuus olet sinä itse, joten pitä huolta itsestäsi!

Tässä auttaa se, että nykyään Suomesta löytyy yrityskummit ja mentoriverkostoja – käytä hyödyksesi mahdollisuutta ainakin kerran vuodessa tavata kokeneita toisia yrittäjiä. Pääset puhumaan yrittäjyydestä toisen yrittäjän kanssa, ja voin kertoa, että se oikeasti kannattaa.

KO