Yrittäjän peruspäivä

admin

Yksinyrittäjät, elinkeinonharjoittaja, joita Suomessa on yli 200 000 kpl ja paljon myös Lohjan talousalueella, ovat niitä pieniä yrityksiä, jotka pitävät paikalliset rattaat käynnissä.
Meilläkin puhutaan paljon siitä, että pitäisi suosia paikallista ja ostaa paikalliselta toimittajalta, jotta raha säilyisi liikenteessä tässä meidän omalla talousalueella eikä valuisi ulos. Mietitäänpä yrittäjän päivää, päivää jona tapahtuu sitä sun tätä ja yrittäjä käyttääkin paikallisia palveluntuottajia päästäkseen yhdestä tavallisesta päivästä läpi – mitenköhän onnistuu?
Päivä tottakai alkaa heräämisellä sängystä, jonka yrittäjä on tietenkin ostanut paikallisesta (ketju)liikkeestä, koska yksityistä vaihtoehtoa ei enää ole. Hän keittää aamukahvin kahvinkeittimellä, jonka osti paikalliselta yrittäjältä, eikä isosta marketista, vaikka olisi niin tehdessään säästänyt 10 euroa.
Työpäivä alkaa ajamalla paikallisesta autoliikkeestä ostetulla autolla vuokratoimistoon. Tottakai yrittäjä voisi tehdä töitä kotoakin käsin, mutta tuottavuus on vain parempi kun vuokraa toimistohuoneen, josta puuttuvat ne kodin tekemättömät tehtävät, jotka saattaisivat haitata paperitöiden tekoa. Toimistotyöt yrittäjä tekee tietokoneella, jonka ylläpidosta hän on sopinut paikallisen pienyrittäjän kanssa ja yrityksen kotisivut ja sähköpostikin on palveluna paikalliselta toimijalta, ja homma toimii.
Lounaalla yrittäjä käy paikallisessa lounaspaikassa ja katsoo jo aamulla netistä, missä sinä päivänä olisi sellainen lounas, jonka haluaisi syödä, sillä asiakkaansa huomioivat ravintolat kyllä kertovat avoimesti, mitä lounaalla on minäkin päivänä saatavilla ja ystävällisimmät laittavat jopa kuvia ruoista näkyville – nam, tuli nälkä.
Työpäivät käyvät välillä pitkiksi, eikä kotona sitten aina jaksa siivota tai huolehtia pihasta, mutta onneksi on paikallisia toisia pienyrittäjiä, joilta voi tilata palveluna sekä kotisiivouksen, että kotipihan syyshuollon, eikä sitä autoakaan tarvitse itse huoltaa, kun voi vielä tutulle autohuoltoyrittäjälle.
Kotiinlähtiessä ruokakaupassa on kiva käydä siinä lähikaupassa, mikä on sopivasti kotimatkan varrella ja tervehtiä samalla tuttuja kaupan työntekijöitä – ja raha kiertää paikallisesti.
Aina silloin tällöin tulee päiviä kun yrittäjänkin pitää käydä vaateostoksilla, tarvikeostoksilla ja mieli tekisi lähteä pääkaupunkiseudun isoihin ostoskeskuksiin, joissa on se sata liikettä tarjoamassa palveluitaan ja tuotteitaaa- mutta jos sinne menisi aina, niin se tarkoittaisi, että yrittäjä veisi rahojaan pois paikallisesta kierrosta… mitä se tarkoittaa?
Vahvistat aluettamme jo pienelläkin muutoksella. Jokaisesta satasesta, jonka laitat paikallisiin yrityksiin, jää jopa 40 euroa kotikuntaan. Pienikin muutos kulutustavoissasi paikallisen hyväksi on yhteisöllemme arvokas sijoitus, joka kohentaa taloutta, auttaa luomaan työpaikkoja ja mahdollistaa kunnan kehityksen.
Paikallisten liikkeiden ja palveluiden tukeminen auttaa nuoria sekä työttömiä lohjalaisia työllistymään. Lisätulojen avulla paikalliset yrittäjät voivat tarjota uusia työpaikkoja. Ehkäpä tunnetkin jonkun, joka etsii töitä.
Tottakai on tilanteita, missä emme voi valita paikallista, koska sellaista ei ole. Mutta omilla valinnoillamme voimme oikeasti vaikuttaa siihen millainen kotikunta meillä on, ja millaisia paikallisia palveluita meiltä löytyy. Se, että joku aloittaa uuden yrityksen/liikkeen on hieno asia ja sellaisia ihmisiä me tarvitsemme lisää.
Paikallisuus, yrittäjyys ja yhteistyö pitävät alueen elinkeinon virkeänä ja varaa sen positiivisella energialla, mikä taas näky myös kotona, perheissä ja tämänkin jutun kuviteellinen yrittäjä jaksaa herätä seuraavanakin aamuna.