Yrittäjän vähennykset suomalaisessa verotuksessa

admin

Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnasta aiheutuneita menoja. Vähennykset ovat vähennyskelpoisia vain siltä osin kuin ne ovat välttämättömiä tai luonnollisia elinkeinon harjoittamisen kannalta. Etätöissä työhuonevähennys on yksi perusvähennyksistä

Yleisiä vähennyksiä ovat esimerkiksi:

 • Matkakulut: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa tehdyt matkakulut, kuten matkat työpaikalle, asiakastiloihin ja muihin elinkeinotoimintaan liittyviin kohteisiin.
 • Majoituskulut: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa tehdyt majoituskulut, kuten hotelli- ja mökkilomat, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan.
 • Ruokailukulut: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa tehdyt ruokailukulut, kuten ravintola- ja kahvilalaskut, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan.
 • Matkapuhelut ja -viestit: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa tehdyt matkapuhelu- ja -viestikulut, kuten puhelinlaskun kulut, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan.
 • Kustannusmateriaalit: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa käytetyt materiaalit, kuten raaka-aineet, tarvikkeet ja muut kulut, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan.
 • Laitteet ja koneet: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa käytetyt laitteet ja koneet, kuten tietokoneet, työkalut ja muut kalusteet, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan.
 • Kiinteistöjen ja muiden rakennusten kulut: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa käytettyjen kiinteistöjen ja muiden rakennusten kulut, kuten vuokrat, sähkö- ja vesimaksut ja muut kulut, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan.
 • Palkat ja muut henkilökulut: Yrittäjä voi vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnassa käytettyjen työntekijöiden palkat ja muut henkilökulut, kuten eläkemaksut ja muut vakuutusedellytykset.

Yrittäjä voi myös vähentää verotuksessaan elinkeinotoiminnasta aiheutuneet korot, poistot ja muut menot.

Vähennysten tekeminen vaatii huolellista dokumentointia. Yrittäjän on säilytettävä kaikki elinkeinotoiminnasta aiheutuneet kulut tositteineen.

Verohallinto julkaisee vuosittain ohjeet elinkeinotoiminnan verotukseen liittyviin vähennyksiin. Ohjeet ovat saatavilla Verohallinnon verkkosivuilta.

Mitä liikkeen- tai ammatinharjoittaja voi vähentää verotuksessa

Toiminimiyrittäjänä eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana voit tehdä erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät yrityksen verotettavaa tulosta. 

Ilmoita nämä vähennettävät kulut itse elinkeinotoiminnan veroilmoituksessa:

Nämä vähennykset Verohallinto laskee automaattisesti: 

Tarkista kuitenkin tiedot verotuspäätöksestä.

Näitä kuluja ei voi vähentää

Elinkeinotoiminnan kuluina et voi vähentää

 • sakkoja, seuraamusmaksuja etkä muitakaan sanktionluonteisia maksuja
 • palkkaa, jonka olet maksanut puolisollesi tai verovuonna enintään 14 vuotta täyttäneelle lapsellesi maksettua palkkaa (jos puoliso työskentelee elinkeinotoiminnassa, elinkeinotulo voidaan jakaa elinkeinotoiminnan veroilmoituksella puolisoiden kesken)
 • oman työsi arvoa tai rahan nostoja yrityksen kassasta tai pankkitililtä. Toiminimiyrittäjä ei voi olla itselleen työnantaja eikä siten voi maksaa itselleen palkkaa. Samalla perusteella toiminimiyrittäjä ei voi antaa itselleen luontoisetuja. 

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/liikkeen-tai-ammatinharjoittaja/vahennykset/

Vastaa